Orez chinezesc cu legume si sos de soia

6.17 Reteta-de-6-stele-mari (1 vot)
Autor:
Adauga-o-imagine
  • Adaugata pe:
  • Actualizata pe:25 septembrie 2013


  • + adauga imagini

Ingrediente reteta

  • 1 cana orez
  • 1 ardei gras sau capia sau gogosar
  • 1 ceapa mica
  • 2 morcovi
  • tulpini de telina
  • ulei de masline
  • sos de soia
  • piper si sare
  • Dificultate reteta: mica
  • Reteta vegetariana
  • Reteta de post
  • Tara de origine: Retete din China China
  • Timp preparare: 40 minute
  • Timp coacere: 30 minute
  • Portii: 3

Mod de preparare reteta

 Orezul (preferabil orez cu bob lung) se spala bine si se lasa aproximativ o ora in apa rece. Se adauga la o cana de orez o cana de apa si 3 linguri de ulei de masline. Orezul se fierbe intr-o oala care nu se lipeste pe fund urmand 3 pasi simpli: initial se fierbe la foc mare fara capac, cand incepe sa clocoteasca se pune capacul intr-o parte in asa fel incat sa iasa aburul si se da focul mediu. Nu uitati sa amestecati din cand in cand. Cand incep sa se faca cratere in orez se da focul mic si se asaza bine capacul. Se mai lasa pe foc pana cand fierbe. Daca spalati bine orezul si puneti si ulei de masline la fiert nu se vor mai lipi boabele.

 Intre timp, se spala legumele si se curata. Ardeii se taie in patratele, ceapa in patru, apoi fiecare sfert se taie in trei si foile de ceapa se despart una de cealalta. Morcovii se taie in rondele oblice, subtiri. Dupa gust se iau tulpinite de telina si se taie rondele. 

 Intr-o tigaie suficient de mare (preferabil un wok) se incing 3-4 linguri de ulei si se pun legumele la foc iute. Se amesteca in continuu in asa fel incat legumele sa nu se inmoaie sau sa se arda. Cand ceapa isi pierde iuteala si morcovii sunt aurii se adauga orezul fiert. Se lasa pe foc in continuare 3-4 minute. Este foarte important ca in permanenta sa se amestece, ca sa nu se lipeasca. Se adauga sos de soia, piper si daca mai este nevoie sare. 

 Se poate consuma ca atare sau ca garnitura. 

Retete culinare pe aceeasi tema: