Aluat de placinta delicios cu unt

6.17 Reteta-de-6-stele-mari (1 vot)
Autor:
Adauga-o-imagine

Ingrediente reteta

  • 200g unt
  • 4 buc ou
  • 4 linguri zahar
  • 500g faina
  • praf de sare
  • esenta de vanilie
  • Dificultate reteta: mica
  • Tara de origine: Retete din Romania Romania
  • Timp preparare: 30 minute

Mod de preparare reteta

Acest aluat foarte simplu de facut merge excelent la placinta cu mere si cea cu dovleac, insa se poate folosi si la placinta cu branza, ciuperci, carne, varza, gem etc. Pentru cele din urma se omite zaharul si esenta de vanilie la preparare.

Eu fac acest aluat la robot, dar se poate face si cu mixer cu paletele de aluat. Se pun zaharul, untul taiat bucati, un praf de sare, esenta de vanilie si ouale la robot, la cutit si se amesteca pana cand se amesteca bine (nu se vor omogeniza). Se poate schimba in acest moment cutitul cu paletele de aluat, dar nu este obligatoriu, pentru ca acest aluat de placinta nu este deloc pretentios. 

Se adauga faina treptat, aproximativ 350-400g de faina, pana cand coca se leaga si se desprinde de pe marginile cuvei. Se pune la frigider apoi o jumatate de ora.

La intins se foloseste multa faina, pentru ca este un aluat lipicios. Nu se intinde un strat foarte subtire (ca la celelalte aluaturi), ci unul de 2-3mm. Este bine sa se portioneze aluatul inainte. Partea care se intinde este bine sa nu fie prea lata, in asa fel incat sa nu se impatureasca prea mult, ca sa nu ramana coca multa fara umplutura.  

Placinta se coace in cuptorul incins in tavi unse cu unt. 

Din cantitatile date ies doua tavi medii de placinta.  

 

Retete culinare pe aceeasi tema: